Raceprofil

Appenzeller er en schweizisk hyrdehund, der stammer fra kantonen Appenzell. Den er avlet som kvæg-driver og bliver brugt den dag i dag på gården. Kvægdrivningen foregår på den made, at den kniber ulydige kreaturer i haserne, for at få dem på den rette vej med en højlydt gøen, da den skal give lyd fra sig under arbejde. Racen har en udbredt arbejdsglæde. Det ser man i dens udholdenhed og hurtighed.

Flokinstinktet er udpræget, som ses tydeligt når familien er samlet. Den vil helst kunne iagttage alle på en gang og have overblikket. Den har ikke tendens til at strejfe, da den har nok i sin familie.
Racen er kernesund, da den tidligere blev avlet ud fra sine brugsegenskaber frem for eksteriøret. Det gør at vi i dag har en robust, muskuløs race med et livligt temperament.

For at fa en afbalanceret Appenzeller kræver det en konsekvent og grænsesættende opdragelse, da den hurtigt med sin energiladning vil tage magten fra en.

Bør anskaffes af folk, der har lyst til at være aktiv med deres hund. Får Appenzelleren lov til at udfolde sin energi gennem fysisk udfoldelse og stimulering, som tidligere nævnt, vil man opleve en yderst velopdragen, selvsikker hund med en stor udstråling.

Appenzelleren er middelstor, nærmest kvadratisk bygget med en skulder-højde på 50-56 cm. Tolorence +/- 2 cm. Tæven er noget mindre. Halen er kækt oprullet til den ene side, der passer til racens statur og væsen. Pelsen er korthåret (stockhåret) med en tæt underuld, der tåler al slags vejrlig. Farven er sort med rustbrune og hvide symmetriske aftegninger. Den ses også i havannabrun, men er mere sjælden.

Appelzenneren en en all-round hund med sin handy størrelse. Dens lærevillighed og dens stærke selvbevidsthed gør den velegnet til al slags hundesport; brugshundearbejde, redningshund i ruiner, lydigheds-konkurrencer, agility osv.

Samtidig er den en god familiehund og børnevenlig er den også. Vagtsom at natur og ser sine fremmede an, der kommer ind på dens domæne.