Raceprofil

Landseeren hører også i dag til de meget sjældne, og desværre ubekendte hunderacer, men sådan har det ikke altid været. For omkring 200 år siden blev de første eksemplarer bragt til Europa fra New Foundland.

De blev meget populære hos publikum på grund af deres enestående menneskevenlige væsen. Deres gode rygte bredte sig så hurtigt, at der snart ikke kunne skaffes nok hunde fra øen, så man kunne tilfredsstille efterspørgslen.

Naturligvis blev følgerne deraf, at alt for mange hunde blev bragt herover: sådan uddøde den store, hvid-sorte "New Foundland-hund" i sit hjemland i den første del af det forrige århundrede. Disse hvid-sorte, første "New Foundlændere" var det også som gjorde denne race så berømt og snart manglede denne dekorative hund ikke på noget større landsted i England mere.

Det gik langsomt med Landseer-opdrættet i Europa og den første verdenskrig fik sat det helt i stå, men i begyndelsen af 1930'erne lykkedes det igen, imod alle forventninger med en entusiastisk indsats for en engageret opdrætter at få vendt denne udvikling. Han samlede nogle af de ringe rester af racen til et nyopdræt meget målbevidst. Uden ham var der givetvis ingen Landseer mere, men lykke og held var gunstig for ham og han kunne i 1933 lade de første landseer-hvalpe fra opdrætter "Von Schartenberg" indskrive i opdrætterbogen. Opdrætteren var Otto Walterspiel, Munchen. Fra nu af gik det igen op af bakke for Landseer-opdrættet. l 1960 blev de som egen race officielt anerkendt i FCl.

Raceprofil
Landseeren er en mægtig stor hund. Hanhunde når en skulderhøjde indtil 80 cm. Tæverne bliver noget mindre og i det hele taget lettere. Grundfarven i pelsen er hvid. Som uforvekselig kendetegn er dog det sorte hoved med et hvidt snudeparti og en hvid stribe imellem ørerne, muligst ligeligt fordelt. Klart fordelt og fra hinanden afgrænset skal der være sorte aftegninger på ryggen. Det hvide skal være rent og lysende, de laksorte aftegninger skal være rent afgrænset til den hvide pels. Landseeren er en rolig, behagelig, nervestærk og robust hund. Ingen aggressivitet overfor andre mennesker og hunde. Meget børnevenlig, meget legesyg og lever gerne sammen med familien.