Raceprofil

En terrier-lignende drivhund, der også kan arbejde med større husdyr. Den har en veludviklet lugtesans. Den har vist sig fortræffelig til bekæmpelse af rovdyr og gnavere. En glimrende hushund, som uden problemer kan holdes i en bolig. Den behøver megen motion og er en udmærket hund til både selskab og sport.

Historie
Pumi’en er opstået i Ungarn i det 17. og 18. århundrede ved krydsning mellem den oprindelige Puli og importerede tyske og franske hunde af terrier-type med stå-ører. Den er siden begyndelsen af det 20. århundrede anerkendt som selvstændig race.

Helhedsindtryk
En middelstor, veloplagt og munter terrier-lignende hyrdehund. Terrierpræget er mest tydeligt i hovedet. Næsepartiet er langstrakt, og den øverste trediedel af de opretstående ører kipper fremover. Kropsbygningen er kvadratisk. Hunden er konstant opmærksom og bærer derfor halsen mere rejst end gennemsnittet. Den middellange, bølgede pels danner lokker. Pumi’en forekommer i flere farver, men pelsen skal altid være ensfarvet.

Proportioner
• Kropslængden er den samme som skulderhøjden.
• Brystdybden måler lidt mindre end den halve skulderhøjde.
• Næsepartiet måler lidt under halvdelen af hovedets totale længde.
• Hals og hoved er lige lange og måler 45% af skulderhøjden

Temperament
Denne ganske livfulde hyrdehund har et rastløst temperament. Den er yderst modig, men noget mistroisk over for fremmede. Med sin fornuftige opførsel, sin livlighed og evne til at udtrykke sig påkalder den sig altid og overalt opmærksomhed. Pumi’en har let til at gø. Dens hele fremtræden udstråler arbejdsiver, og med denne rastløshed og energi er alting på hunden i stadig bevægelse. Den er altid aktiv og klar til at bestille noget. En sky eller flegmatisk opførsel er utypisk for racen.