Raceprofil

Kuvaszen er en stor og adræt hund. Den udstråler skønhed med sin hvide pels, mørkebrune øjne og sorte snude.

Ingen dele af en kuvasz bør være overdrevne. Hovedet skal være ædelt, indrammet smukt af de trekantede ører, øjnene mandelformede; udtrykket viser intelligens. Kroppen skal være rektangulær, bevægelserne frie og elastiske - kuvaszen er avlet til at tilbagelægge store strækninger uden at trættes.

Pelsen er kort på hovedet, ørerne og poterne, men ellers middellang, bølget og grov. Pelsen danner ofte lokker, kamme og hvirvler. Under den stride yderpels er der dog en fin ulden underpels, der gør hunden robust og modstandsdygtig overfor al slags vejr.

Farven skal være hvid, men elfenbensfarve er tilladt. Skulderhøjden er 71 - 75 cm for hanner og 66 - 70 cm for tæver.

Kuvaszen har et udpræget vagtinstinkt; den vil forsvare sit territorium og sin familie med stort mod. Man bør kun anskaffe sig en kuvasz, hvis man er indstillet på at bruge tid og kræfter på at træne og beskæftige sig med den. Som ung er den livlig og klovnet, som ældre bliver den en behagelig rolig ven at bo sammen med. Dens stærke vilje og intelligens gør den til en spændende, men også krævende race.

Raceprofil
Et gammelt mundheld siger: "Hvor der er hjerterum er der også husrum." Det gælder kun til en vis grad for en kuvasz, og lad det være sagt med det samme, en lejlighed på 4.sal i en by er ikke stedet, hvor en kuvasz trives.

Den har brug for masser af plads at røre sig på; en have der er solidt indhegnet, da den ellers udvider sit territorium til at omfatte hele omegnen.

Kuvaszen er en udendørshund, der dog er så stærkt knyttet til sin familie, at den gerne tilbringer en del tid inde sammen med den. I almindelighed ødelægger en kuvasz meget lidt under opvæksten. Den lærer hurtigt at være alene hjemme, hvis man griber det fornuftigt an.

Kuvaszen er kendt for at have en meget selvstændig natur, der grænser til det stædige. Det er derfor vigtigt, at hvalpen tidligt lærer, hvem der bestemmer i hjemmet. Det gøres ved at vise stor konsekvens i opdragelsen, et nej er et nej.

Den knytter sig utrolig stærkt til familien og er sød og kærlig. Den skal dog under hele opvæksten jævnligt gøres opmærksom på, at dens plads er nederst på rangstigen; det er ejeren, der er flokfører.

Man bør helt afgjort gå til træning med sin unge kuvasz. Da en kuvasz modner langsomt skal der tålmodighed, masser af ros og bestemthed til. Fornuftig træning i korte tidsrum giver det bedste resultat.

Bliver man ved for længe ad gangen keder hunden sig, og man opnår det stik modsatte: kuvaszen bliver stædig og uvillig. Man bør aldrig behandle en kuvasz hårdt - så bliver den nervøs eller bidsk eller begge dele. Ved tålmodighed og konsekvens kan man få et uforligneligt forhold til sin kuvasz.

Kuvaszen er af natur vagthund. Den skal derfor ikke opmuntres til at være vagtsom, det kommer af sig selv, når den er moden til det. Husk også, at en kuvasz aldrig må lære at angribe.

Kuvaszen har et usædvanligt temperament, som på mange måder er selvmodsigende. En fremragende vagthund hjemme, men venlig omend lidt reserveret udenfor sit område. Ret selvstændig af natur, men samtidig en hund, der lider, hvis den bliver udelukket fra sin menneskeflok og isoleret.

Det er uhyre vigtigt, at man bevidst tager sin kuvaszhvalp meget ud blandt fremmede, mens den er lille, så den bliver social. Kuvaszen kan på samme tid være både stædig og meget følsom. Det er en race, der kræver indføling fra ejerens side.

Er man villig til at bruge tid, får man til gengæld en pragtfuld ven, men aldrig en slave. Kuvaszen er rolig og venlig overfor børn; man bør dog aldrig lade mindre børn at gå tur med en kuvasz alene; dertil har den for mange kræfter.