Raceprofil

En beauceron er en vogtende hyrdehund med fantastiske brugsegenskaber til praktisk talt alle former for hundearbejde. Det er en selvstændig og meget driftig hunderace. Beauceron anvendes stadig som vogtende hyrdehund i racens oprindelsesland Frankrig og i USA, men de fleste er højt elskede familie- og brugshunde. Racen kaldes i det sydlige Europa stadig Berger de Beauce, og har kælenavnet Bas rouge.

En beauceron er en meget kærlig hund, som knytter sig stærkt til sin familie, især børn, og den passer på sin flok med stor ihærdighed. Det er en meget aktiv og intelligent hund, der har behov for samarbejde og udfordringer for ikke at komme til at kede sig.

En beauceron kræver venlig og konsekvent opdragelse. Den besidder et stærkt sind og kan blive temmelig stædig, hvis den keder sig eller hvis man forsøger at få den til noget, som den ikke selv kan se fornuften i. Man bør derfor bruge opfindsomhed, tålmodighed og andre lederegenskaber. Beauceron er ikke en hund for urutinerede hundeførere.

En beauceron-han skal være mellem 65 og 70 cm høj, mens hunnen er mellem 61 og 68 cm. Racen findes i to farvevarianter, den almindelige sorte med rødbrune aftegninger (ligesom f.eks. rottweilerens) og den sjældnere Harlekin som er sort og gråmeleret men med de samme aftegninger. l EU er ørekupering forbudt i dag – til gengæld må de karakteristiske dobbelte ulvekløer på bagbenene ikke mangle (halen rører man ikke ved). En beauceron bliver først voksen i en alder af ca. 4 år, men til gengæld bliver den ofte 12-14 år gammel.

Aktivitet
En beauceron er en meget aktiv race, der er konstrueret til at kunne trave og arbejde hele dagen, som hyrdehund. En beauceron elsker at arbejde og lege, gå lange gåture, samarbejde om at løse opgaver og udføre næsearbejde. Racen er aktiv i mange forskelligartede sportsgrene, såsom agility, spor, lydighed og forsvarsarbejde og er i Frankrig udbredt som tjenestehund indenfor politiet, militæret, hjemmeværnet og redningshundetjeneste. I Danmark er der beauceroner, som er uddannet inden for hjemmeværnet og redningshundetjenesten, men endnu ikke hos politiet.

Beauceron’en er en meget livlig hund – som hvalp og unghund kan den være nærmest utrættelig – og den skal aktiveres virkelig meget. Heldigvis kan man lave mange ting med en beauceron – og den vil elske dig for det: Lydighed, agility, spor, rundering, bold og frisbee, vandre, hyrde og hvad man ellers kan finde på. En beauceron holder også meget af bare at være med rundt, og størrelsen til trods kan den tilpasse sig, slappe af og “ikke fylde ret meget”.

Pleje
Pelsen er lidt kortere end en schæfers. Den kræver hverken trimning eller klipning, blot strigling med en karte, når den kraftige underuld fældes af, og regelmæssig klipning af de dobbelte ulveklør, som racen skal have på bagbenene.

Gode råd
Beauceroner kræver en rutineret hundefører, og man bør kun anskaffe sig en beauceron, hvis man ønsker at ”bruge” den. Dernæst skal man gøre sig klart, at det er en hund, der stiller krav til en ansvarlig fører, der dækker dens behov for opdragelse, træning og motion. Hundens forhold til andre hunde og mennesker afhænger i høj grad af socialisering, miljøtræning og opdragelse.
Som udgangspunkt er en beauceron afbalanceret og venlig. Racen lider ikke af racerelaterede sygdomme, men man bør sikre sig, at forældredyrenes status for hofteleds- og albuedysplasi er kendt, og at linjerne er mentalt stabile. Da det er en brugshunderace, skelnes der ikke mellem specielle udstillings- eller brugslinjer. I mange af de lande der har stor udbredelse af beauceron racen stilles krav om brugsprøver for at kunne opnå certifikat på udstilling for at sikre både brugs-, hyrde og udstillingsegnede individer i avlen.

I Danmark er racen repræsenteret af Klubben for Hyrde, Kvæg og Gårdhunde, KHKG, og der er ud over avlsrestriktioner også fastlagt avlsanbefalinger der definerer ønskede kvalitetskriterier som sikrer kendskab til forældredyrs fysiske sundhed, mentale stabilitet og racetypiske egenskaber. På Facebook findes gruppen Beauceron Danmark som er fora for danske beauceron-ejere.