Raceprofil

Australsk Cattledog er en ung race, det hele startede i 1830 ved at en kvægdriver ved navn Timmers i New South Wales, krydsede den engelske hyrdehund, såkaldt "Smithfield" med en Dingo. Afkommet blev røde, stumphalede hunde, der blev kendt som "Timmers bidere".

Disse hunde var de tidlige stamfædre til den stumphalede kvæghund, som er en helt selvstændig race og ikke en Australsk kvæghund med kuperet hale.

I 1840 var der en Thomas Hall i New South Wales, der gik videre og importerede to glathårede blåmelerede (Blue merle) Collier. Hall krydsede disse hunde med Dingoen og afkommet blev kendt som "Halls heelere". Afkommet lignede mest en Dingo, farven var enten rød eller blåmeleret.

Frem til 1870 var der flere som eksperimenterede med at krydse Dingoen med Collien.

Årene efter 1870 blev der gjort mange eksperimenter i avlen, blandt andet krydsede man "Halls Heelere" med Dalmantiner og Kelpie. Dette frembragte meget intelligente, kontrollerbare og kompakte arbejdshunde. Igennem selektiv avl blev disse hunde forfædre til nutidens Australske Cattledog.

I 1893 satte Robert Kaleski sig for at udvikle og stabilisere racen. Denne standard blev godkendt – først af Kvæg- og hyrdehundeklubben i Australien og senere i 1903 af New South Wales´s Kennelklub. Kaleskis avl blev udvidet igennem årene, men kærnen i den er stadig for en stor del den samme standard, som blev taget i brug af den Nationale Australske Kennelklub i 1963.

Racen er officielt godkendt under navnet Australian Cattledog – i daglig tale kaldet: The Blue Heeler, The Australian Heeler eller Queenslands Blue.

Dette er ganske kort om racens udvikling fra 1830 til 1903, i bogen "The Complete Australian Cattledog", skrevet af John and Mary Holmes, får man den hele og fulde historie om Cattledog. John og Mary har levet og arbejdet med Cattledog hele sit liv og er vel kendt fra film-, tv og træning med hunde.

Der skal også nævnes at Australsk Cattledog har rekorden for længst levende hund, den blev 29 år og 5 måneder, den var aktiv og arbejdede og som kvæghund i næsten 20 år.

Første gang Australian Cattledog blev bragt til Danmark, var i halvfjerdserne og først i firserne. Det var hovedsagligt hestefolket som faldt for den og importerede den fra Sverige-, USA og Australien. Nogle af dem var med på DKK´s udstillinger, hvorefter man ikke hørte noget om Cattledog i mange år.
I 1996 blev der igen importeret 2 Cattledogs fra Sverige, 1 avlstæve med en tævehvalp, og nu i dag er der ca. 50 Cattledog´s i Danmark.

Raceprofil
Der er to farvevarianter; "Red speckle" og "Blue speckle".
Red; rødskimlet over det hele, jævnt fordelt (hverken hvid eller cream) med eller uden mørke aftegninger i hovedet, hvor de ønskes jævnt fordelt. Røde aftegninger er ikke ønskelige men tillades.

Blue; blåskimlet, de tilladte aftegninger er sorte, blå eller tanfarvede aftegninger i hovedet, helst fordelt regelmæssigt. Benene kan have tanfarve halvvejs op og videre over front til bryst og strube, med tan på kæberne.

Bevægelsen er præcis og fri, smidig og utrættelig.

Skulderhøjde for hanner 46 – 51 cm., for tæver 43 – 48 cm.

Den Australske Cattledog er en modig, stædig arbejdende og intelligent hund med større styrke og udholdenhed end andre hunderacer af den størrelse. Australsk Cattledog er en meget atletisk hund, som vidner om en evne til at udføre mere end deres del af arbejde om nødvendigt. Den kan udføre hurtige og pludselige bevægelser og er fremragende på stort åbent land og i snævre vendinger.

Den er kendte for sin beskytter trang og loyalitet over for ejer og ejendom, og den er meget god til at skelne mellem ven og fjende. Nysgerrige, men reserverede overfor fremmede, selv om den af naturen er venlig. Dens hengivenhed er betingelsesløs og den vil beskytte det som er dens

Derfor er det vigtigt at understrege, at en Cattledog skal behandles med respekt. Bliver den det, har man en fremragende familiehund. Den er kærlige, legesyge og altid ivrige efter at behage, og ikke mindst, de elsker at arbejde.

Det er værd at bemærke at der er store variationer i temperamentet hos Cattledog.

Det er vigtigt, at vore hunde har et stabilt temperament, og det er vigtigt at vi giver dem muligheder for at arbejde, da de elsker at arbejde og behage.

Da det er de færreste Cattledogs i Danmark, der nogensinde får mulighed for at hyrde på kvæg, må vi derfor arbejde med vore hunde på anden måde, og det er der faktisk rig mulighed for