Raceprofil

Cao Fila de Sao Miguel er en molosser hunderace, som har sin oprindelse som kvæghund på øerne Sao Miguel ved Azorene. Hundene har været kendt i dét område siden 1800-tallet; men Cao Fila de Sao Miguel blev først anerkendt af FCI i 1995.

Cao Fila de Sao Miguels primære job har været at beskytte og bevogte hjorde og landbrugsredskaber. I dag benyttes racen mest som vagthund og ledsagehund.
Cao Fila de Sao Miguel beskrives til tider som en aggressiv hunderace.

Temperament
Cao Fila de Sao Miguel er en mistænksom og vogtende - og meget territoriel - hunderace. Hundene beskytter specielt familiens børn meget koncentreret. Af denne grund, bør man altid være ekstra opmærksom når der leges mellem børnene, da hunden kan finde på at blande sig, hvis den vurderer situationen forkert.

Racen har også et medfødt, stærkt hyrdeinstinkt, som ofte viser sig meget tidligt. Hvis ikke hunden får afløb for dette instinkt på en hensigtsmæssig måde, vil man ofte opleve adfærdsproblemer, hvor hunden f.eks. begynder at hyrde familiens børn, jagter fodgængere, cyklister og biler eller blive maniske overfor lysglimt, lyde og skygger.

Cao Fila de Sao Miguels er yderst intelligente og lærenemme, og meget loyale overfor deres familie; men er samtidigt en selvstændig, egenrådig og hårdfør hunderace, som kræver en tydelig leder for at lystre. Hvis hunden opdager, at dens stærk vilje kan få dens egne meninger gennemtrumfet, vil man ofte opleve at hunden overtager styringen og nægter at adlyde. Man skal derfor være både erfaren, tålmodig og stædig, for at opdrage og træne racen.

Det kræver en meget omfattende socialisering, hvis man vil ha' en Cao Fila de Sao Miguel til at acceptere fremmede mennesker og racens medfødte mistro vil alligevel altid ligge dybt i
hunden.

Pleje
Cao Fila de Sao Miguel kræver en tydelig leder, og en familie som vil bruge tid på både hundetræning, aktivering og socialisering gennem hele hundens liv. Racen er ikke egnet til at bo i byen; men skal have mulighed for at bevæge sig frit og opholde sig meget ude.

Pelsen på en Cao Fila de Sao Miguel fælder en del i perioder, hvor det kan være praktisk at være omhyggelig med børstningen. Racen har dog ikke noget decideret behov for pelspleje.