Raceprofil

Racen Cane Da Pastore Bergamasco er en gammel hyrde race fra Bergamo i Italien, racen er hårdfør på grund af pelsen, som beskytter dem i mod vind og vejr, samt mod andre dyr.

Bergmascoerne er gode hyrdehunde, som kan arbejde selvstædigt og de er meget intelligente, med et ønske om at behage og hjælpe sin ejer/samarbejdspartner bedst muligt.

Racen fås i to ”farver” sort og grå (merle), Deres aktivitets niveau er ikke særlig højt i forhold til, at det er en hyrde hund. På en skala fra 1-5 vil den nok ligge på tre. Racen har ingen racerelaterede sygedomme.

Pelsen er speciel og kræver en del af ejeren i hundens første leve år, da filt båndene skal deles rigtigt, samt at hoved og hale skal være fri for disse bånd. Racen har hvalpepels i ca. et år, hvor pelsen er blød ligesom Old English Shepdog. Når hvalpen er omkring 10-12 måneder, begynder den rigtige pels at komme.

Pelsen bliver grovere og ulden begynder at komme i bunden, ulden klumper sammen og bliver tæt og kompakt. Når pelsen er klar, skal den skilles så båndene bliver delt så der kommer luft ned til huden. Pelsen kan vaskes men det er et heldags projekt, da den også skal tørres, ellers kommer den til og lugte. Pelsen er udvokset omkring 6-8 års alderen og så går pelsen ned til jorden.

Racen er en middelstor hund, som er kvadratisk og robust. Hannerne er 60 cm +/- 2 cm høje og har en vægt imellem 32-38 kg. Tæverne er 56 cm +/- 2 cm og en vægt på 26-32 kg. Bevægelserne er frie.

Bergamascoerne er velegnede som en arbejdshund (hyrde, agility eller handicap hjælp) såvel som familiehund, både med og uden børn, samt store og små hunde, den er stille og rolig og ikke må udvise aggressiv adfærd.

Racen tæller i dag syv eksemplar i Danmark samt en opdrætter, det er en af de mere sjældne racer både i Danmark og på verdensplan.