Raceprofil

En Chodsky Pes er en gammel race, med aner fra 1300-tallet. På denne tid blev hundene brugt til at vogte ”choden” rigets grænser, deraf kommer navnet ”chodsky” og ”pes” betyder hund på tjekkisk.

Racen har været populær igennem lang tid i det nuværende Tjekkiet.

Chodsky Pes er en robust race, som trivedes både ude og inde. De er livsglade, temperamentsfulde og har let ved at lære. De vil gerne gøre ejeren tilfreds, tilpasser sig let og elsker at arbejde. Racen elsker at holde familien med selskab og har et fantastisk temperament, især overfor børn. En Chodsky Pes er en meget kærlig hund, som knytter sig stærkt til sin familie, især børn, og den passer på sin flok med stor ihærdighed, dog uden aggressivitet. Det er en meget aktiv og intelligent hund, der har behov for samarbejde og udfordringer for ikke, at komme til at kede sig.

Det er en middelstor, harmonisk bygget hund. Let rektangulær. Højrejst og med vågent hoved, ørerne trekantede og placeret højt på hovedet.
Rigeligt med pels, som består af middellange dæk hår og underpels. Pelsen kræver kun at blive børstet i fælde perioder. Racen findes i farven sort med varierende mængde rødbrune aftegninger på ben, ansigt og brystparti.
En han skal være mellem 51 og 56 cm høj, mens tæven er mellem 48 og 53 cm. Vægten ligger på mellem 18 og 26 kg og hundene bliver den ofte 12-14 år gammel.

Chodsky Pes er en hund med fantastiske brugsegenskaber til praktisk talt alle former for hundearbejde, den elsker at arbejde og lege, gå lange gåture, samarbejde om at løse opgaver og udføre næsearbejde. Racen er aktiv i mange forskellige sportsgrene, såsom agility, spor, lydighed og forsvarsarbejde.

Chodsky Pes er en livlig hund, heldigvis kan man lave mange ting med den, som fx lydighed, agility, spor, rundering, bold og frisbee, vandre, hyrde og hvad man ellers kan finde på. En Chodsky Pes holder også meget af bare at være med rundt, og er god til at tilpasse sig, slappe af og “ikke fylde ret meget”.
Racen kom 1. januar 2013 med i X-registret hos DKK, samt hos de andre nordiske kennelklubber.