Raceprofil

Racen stammer fra det østlige Pyrenæerområde i den spanske provins Catalonien, hvor den stadig bruges som hyrdehund til får og kvæg. Området er kendetegnet af en barsk natur, og det har præget hundens karakter. Man kan kort beskrive den som intelligent, robust, meget nøjsom, vagtsom, livlig og adræt. Den kan lide at være i bevægelse, er utrættelig og vil meget gerne være med til det hele. Den er løber utroligt hurtigt og let og springer næsten som en gemse, hvilket bl.a. gør den særdeles velegnet til agility. Den vil gerne udfordres, er meget foretagsom og fuld af gode idéer.

"Med en Gos d'atura i huset keder man sig aldrig"

Hunden er meget hengiven og trofast over for sin familie. Den er en god vogter af sin flok og kan være noget reserveret over for fremmede. Den er lærenem, men skal have en konsekvent opdragelse.
Den findes i flere farvevarianter, men må ikke være hvid eller med hvide pletter.
Pelsen er nem at holde, når den bliver redt igennem gang om ugen.

I Spanien blev Gos d'atura catala første gang registreret i 1915. I de følgende 15 år blev der kun registreret 4 mere, hvilket var et meget spinkelt grundlag for opdræt af racen. Efter at hundene "Tac" og "Iris" blev udstillingsvindere i Barcelona i 1929, opstillede den spanske dyrlæge Augustin Franco den første standard for racen, som blev anerkendt af FCI samme år.

I de følgende år skete der ikke alverden. I 1950erne dukkede racen op igen bare for igen at forsvinde. Omkring 1970 registreres de 2 hunde som blev grundlaget for de hunde, som ses i dag. Den helt store anerkendelse kom, da hunden "Ungos" i 1974 blev både spansk og fransk champion.

Siden da er der i Spanien blevet arbejdet meget for racen, som nu også opdrættes i flere af de europæiske lande. I Sverige blev de første 2 gos’er registreret i 1997 og det første kuld født i 1999. Siden er antallet vokset, og racen har i dag sin egen klub.

Der findes endnu ingen opdrættere i Danmark (2014).