Raceprofil

I 1908 på en udstilling i Langenthal blev den første Grosser fremvist som en korthåret Berner Sennenhund. Det viste sig at være en næsten uddød race, som i hele Schweiz blev kaldt Grosser Schweizer Sennenhund. To år efter på en udstilling i Bern blev der fremvist 4 repræsentanter af racen.

Klubben Grosser Schweizer Sennenhund blev oprettet i 1912 i Schweiz. Den første grosser blev registreret i DKK i 1959, og der blev registreret en mere i 1960. Antal hunde registreret i Danmark vil blive et skøn på ca. 150 registrerede og ikke registrerede i DKK. En del hunde er blevet importeret fra Schweiz, Tjekkiet, Norge og Sverige i de sidste par år.

Grosser-ejere i Danmark i dag vil gerne fremavle en sund stamme til opdræt. Det vil sige en stamme uden HD, AD og skulderdysplasi (OCD), epilepsi og andre arvelige sygdomme.

Raceprofil
Grosseren er en stor, tætbygget, bevægelig hund med sort grundfarve, glimt af rustrød og hvide aftegninger, harmonisk og flot i symmetri og farve.
Den er glinsende sort med lyse rødbrune pletter på kinderne, over øjnene og på alle fire ben. Der er hvide, let til middelstærke symmetriske hovedaftegning (blis) og brystkryds, hvide poter og hvid halespids. Typisk trefarvet, dvs. sort grundfarve med symmetriske, rødbrune aftegninger samt hvide aftegninger. Den rødbrune farve er placeret mellem det sorte og de hvide aftegninger på kinderne, over øjnene, på indersiden af ørerne, på siderne af brystet, på alle fire ben og på halens underside. De hvide aftegninger er placeret på hovedet (som blis og på næsepartiet), på strube og bryst (ubrudt), poter og halespids. Mellem blissen og de rødbrune pletter over øjnene skal der findes en stribe sort. Hvid nakkeplet eller hvid halsring tolereres.

Den har en krop med dybt og bredt bryst. Ryggen er middellang og lige. Den har kraftige lemmer og gode, rundede poter og så er den velvinklet.

Oprindelsesland
Schweiz omkring 300-tallet

Anvendelse
Trækhund på gårde og som lavinehund.
Grosser Schweizer Sennenhunden har alle sennenhundenes egenskaber. Det er en god familiehund, god vagthund, forsvarer uden frygt og uden list, god kvægvogter, god ledsager, arbejdsivrig. De beskytter kvinder og børn, er meget kærlige, venlige, hengivne, opmærksomme, ubestikkelige, og trofaste. Mange vil gerne gå i vandet.

Mindre gode egenskaber er at de snorker, fiser og stjæler mad.