Raceprofil

Polski Owczarek Nizinny – i daglig tale PON - har eksisteret i Polen siden 1500 tallet og er som type meget velbevaret. Den er i slægt med de mellemstore europæiske hyrdehunde fra sletten og i bjergene mellem Kaukasus og Den Iberiske Halvø.

Historien om den uforfalskede Pon
Middelalderlige overleveringer godtgør, at middelstore, pjuskede hunde beskyttede og bevogtede får og hyrder i det polske fladland.

År 1514, da Polen udviklede sine handelsforbindelser med andre lande, berettes det, at en købmand fra Gdansk, Kazimierz Grabski, var ankommet til Skotland med en last mel, som skulle byttes til skotske får. Med sig på skibet havde han seks polske hyrdehunde. Deres arbejde var at adskille de 20 får, som skulle med tilbage til Polen, fra hjorden og drive dem frem til skibet. De gjorde deres arbejde godt, og fåreejeren blev så imponeret, at han straks ville købe nogle af disse dygtige hunde. Først byttede han sig til et par hunde mod en hest og senere fik han yderligere en han og to tæver.

Ingen nem opstart
Tilbagegangen af fåreopdræt i Europa medførte også tilbagegangen af hyrdehunde. I begyndelsen af det forrige århundrede var der kun få hyrdehunde tilbage i de polske landsbyer, og disse sidste hyrdehunde var forsvundet fra jordens overflade, hvis ikke nogle fanatiske hundefolk havde taget dem til sig.

Polens opbygning efter 1. verdenskrig tog afsæt i en forstærket trang til at forske i egen historie og kulturel identitet. Dertil hørte også opretholdelse af den hjemlige dyreverden, og grundstenen til den race, der senere skulle komme til at hedde Polski Owczarek Nizinny blev lagt.

I første omgang gik hundene imidlertid under betegnelsen ”polske hyrdehunde”. De blev udstillet for første gang på en udstilling i 1924. Man fandt flere opdrættere, og gjorde sig anstrengelser omkring racen for at udarbejde en standard. 2. verdenskrig ødelagde dog alle forsøg på opdræt. Optegnelserne gik tabt, og opbygningen af racen var tilintetgjort. I 1948 blev det Polske Kynologiske Forbund grundlagt, og arbejdet fra før krigen blev genoptaget med succes.

I 1959 blev racestandarden for Polski Owczarek Nizinny anerkendt i polen, og fire år senere fulgte den internationale anerkendelse gennem FCI. Forholdsvis hurtigt blev de første PONér eksporteret til Tyskland, og efterspørgslen på racen steg.

I 1980 kom den første pon til Danmark, og i dag har vi ca. 350 eksemplarer. PONén er i dag udbredt over det meste af verden.

PONén er meget trofast og loyal overfor sin familie

Familiens beskytter
PONén er en social, venlig og robust familiehund. Den er rolig og velafbalanceret, vagtsom, adræt, hurtig opfattende og udstyret med en god hukommelse.

Ved første møde, kan den være reserveret og mistroisk over for fremmede personer; dette ligger i dens natur som hyrde/vagthund. Vogterinstinktet er velbevaret, og enhver PON passer meget godt på sin familie og familiens ejendom. Den er altid årvågen, og man kan være sikker på, at den fortæller med en kraftig gøen, hvis der kommer besøg.

PONéns oprindelige arbejdsbeskrivelse: størrelse, intelligens, nøjsomhed, modstandskraft og instinkt for at vogte samt en pels, der passede til terrænforholdene og klimaet.

Polski Owczarek Nizinny er en mellemstor, kompagt, kraftig og muskuløs hund med en lang, tyk pels. Den kan være født med lang, kort hale eller stumphale.

PONén er en livlig hund, der skal tilbydes et aktivt liv for at trives.

Fakta om Polski Owczarek Nizinny:
Behov: Aktivt liv med beskæftigelse og motion samt tæt kontakt til familien.
Den tåler ikke at stå i en hundegård.

Temperament: Livlig men afbalanceret.
Den er vagtsom, opmærksom, intelligent, udrustet med en god hukommelse og en god indlæringsevne.

Størrelse: Hanner: 45-50 cm. Tæver: 42-47 cm.

Hele kroppen er dækket med rigelig (gedehårsagtig) grov og tyk pels. Underulden er blød. Pelshåret som falder fra panden, dækker øjnene på en karakteristisk måde. Kræver 1-2 timer ugentlig pelspleje.

Alle farver er tilladte.