Raceprofil

Podhalaner , Tatrahund, Polsk hyrdehund. Mange navne for en ikke så kendt race i Danmark, som stammer fra Tatra-bjergene. Zakopane vindersportens hovedstad i Polen og "vugge" for Owczarek Podhalanski, ligger netop ved foden af Tatra-bjergene, 800 - 1100 m over havets overflade.

Her mellem Beskiden i nord og Tatraen i syd har Oqczarek Podhalanski i århundreder ledsaget menneskene, hjulpet dem og bevogtet deres hjord og deres ejendom.

Owczarek Podhalanski blev i 1967 officielt anerkendt af FCI, men forud er der gået et stort avlsarbejde. Gennembrud fik racen i 1937, i Zakopane i Polen, hvor der afholdtes en udstilling med 70 voksne hunde og 30 hvalpe, men den blev først officielt anerkendt af FCI som race 67.

Raceprofil
Owczarek Podhalanski er en stor hvid hyrdehund, der har været brugt til at vogte får og kvæg. Den udstråler kraft, dens karakter er rolig, værdig og den er tillige intelligent og årvågen. det er en stolt, intelligent og harmonisk hund, der imidlertid også er en god vogter og beskyttelseshund.

Gennem lang umiddelbar kontakt med mennesker har Owczarek Podhalanski udviklet en speciel psyke, der muliggør en meget alsidig anvendelse. Den er en fortrinlig hyrde-, vagt- og tjenestehund, og den kan også anvendes som redningshund i bjergredningstjenesten.

Den er vagtsom, men ikke aggressiv og angrebslysten, men noget forsigtig. Man skal dog ikke forveksle dens forsigtighed med fejhed.

Den bør opdrages med en fast, men kærlig hånd.

Podhalanskien er let at passe. Dens kropspleje indskrænker sig til børstning med en hård børste og redning med en metalkam ca. en gang om ugen. Den afbørstede uld er særdeles velegnet til at strikke af.

Den holder meget af at være ude, uanset vejret. På grund af dens størrelse og dens natur er den bedre egnet til at bo på landet end i byen.