Raceprofil

”Det er ikke en hund, det er en Puli.”

Sådan svarede en hyrde fra Ungarn, hvis fremmede spurgte om racen på hans hund. Pulien var uundværlig for hyrden og fungerede som hyrdens højre hånd.

Pulien er en oldgammel race af asiatisk oprindelse, men kom til Ungarn sammen med Magayerne. Man har fundet optegnelser om pulien ca. 1.000 år tilbage i Ungarn, hvor den betragtes som deres nationalrace.

Pulien er ideel som hyrdehund, da den er meget agil, men i dag bruges den dog primært som selskabshund. Der høres dog stadig om pulier, der bliver brugt til det oprindelige formal.

Pulien er stadig en meget lærenem hund, som et knyttet meget til sin familie og derfor ikke strejfer. Den er suveræn, hvis man f.eks. vil dyrke lydighed, agility eller andet lignende.

Temperamentet er som en hyrdehunds; årvågen, livlig, agil, social, loyal, men også meget magelig og kærlig og ikke specielt fordrende. Den kan være meget selektiv overfor fremmede, men må naturligvis ikke være aggressiv.

Helhedsindtrykket af pulien skal være en firkantet hund, hvor det er svært at skelne de forskellige dele fra hinanden. Pelsen skjuler alt, når pelsen er udvokset, hvilket tager ca. fire år. Hovedet skal virke rundt eller ovalt set fra alle sider, og halen ligger på ryggen, og ses kun når hunden er i bevægelse. Den skal gå på tæerne og vil derfor fremvise en noget trippende gangart.

Højden skal ligge mellem 34-47 cm. Tæver fra 34-44 cm, dog er idealet fra 40 til 44 cm. Med en udvokset pels ser pulien større ud end den faktisk er, men højden er jo heller ikke det vigtigste, det er hvordan den er sammensat der betyder mest. At beskrive standarden i detaljer vil tage flere sider, så det må afgjort blive denne kraftigt forkortede variation.

Puliens snorepels kræver dog et par ord.

Pelsarbejdet er ikke stort, som mange sikkert tror, men sværhedsgraden kommer an på om pelsen består af den perfekte kombination af over- og underuld. Man kan få en pels der skiller sig selv i snore, og man kan fa en pels, der skal hjælpes. Den som skal hjælpes er nok at foretrække, da den ofte er den stærkeste og ikke knækker så let. Da pulien ikke fælder skal pelsen naturligvis vaskes med jævne mellemrum, men ofte er det, som med så meget andet, svært at sige noget generelt om.