Pyrenæisk Hyrdehund

Kort om Pyrenæisk Hyrdehund

MENTALITET
En lille, energisk og opfindsom hund med masser af initiativ. Totalt hengiven over for sin familie, men noget mistroisk over for fremmede. En omgængelig familiehund med en lidt selvrådig karakter. Det kræver konsekvens og nogen erfaring at tøjle dens energi og få det bedste ud af dens egenskaber og livlighed.

BEHOV
Den er i bund og grund en arbejdshund - hurtig og udholdende med en udtalt trang til at bruge både sin krop og sit hoved. Den kræver med andre ord rigelig motion og mental udfordring.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS
Altid opmærksom og på vagt. Ting, der ikke er, som de plejer at være, bliver varslet med en markant gøen, inden den lille hund selvstændigt begynder at løse problemet. Holder tæt kontakt til sine mennesker, men er ikke altid ubetinget lydig.

PELS OG PLEJE
Pelsen er tæt med en struktur som gedehår, og den beskytter godt i al slags vejr. Racen forekommer i to varianter: En langhåret, som jævnligt skal børstes grundigt for at undgå, at den fælder, og en sjældnere variant med mellemlang pels på kroppen og helt kort pels på hovedet.

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING
Tilbøjelig til at knytte sig mest til en bestemt person i familien, som den så er meget hengiven og føjelig overfor. Opdragelsen er ikke altid ligetil. Indlæringen skal ske med venlig konsekvens og respekt for hundens selvstændige mentalitet.

HØJDE
Hanner 40-48. Tæver 38-46 cm.

VÆGT
8-15 kg.

FARVER
Fawn i alle nuancer, grå, sort, harlekin (blå plettet med sort) eller brindlet.

OPRINDELSE
Den nøjsomme hyrdehund fra nordsiden af bjergene mellem Frankrig og Spanien arbejdede engang sammen med pyreneerhunden. Hyrdehunden samlede og drev flokken, mens pyreneerhunden forsvarede den mod tyve og rovdyr. I udseende varierer racen en del fra dal til dal, men indeni er det altid den samme hund. Formentlig er den i nær slægt med naboen gos d'atura catala syd for bjergene. Varianten med kort pels bærer racenavnet pyrenæisk hyrdehund med korthårshoved (Berger des Pyrenees a Face Rase).

HJEMLAND
Frankrig.

INTERNATIONALT RACENAVN
Berger des Pyrenees a Poil Long.

FCI Standard

    Opdrættere

    Racerepræsentant

    Racen varetages af Klubben