Tibetansk Mastiff

Kort beskrivelse af racen Tibetansk Mastiff

MENTALITET
Modig og utrættelig med udpræget beskytterinstinkt. Med tidlig prægning og nær, forstående kontakt med mennesker kan den godt tilpasse sig livet som familiehund. Over for fremmede vil den dog fortsat være mistroisk, grænsende til det afvisende. Særpræget stemme, der lyder som klangen fra et slag på en stor kobberplade.

BEHOV
Den har de store hyrdehundes selvstændighed, så den skal belønnes for at samarbejde, og den må opdrages med ufravigelig konsekvens. Kræver god plads, men er ikke særlig motionskrævende.

AKTIVITETSNIVEAU OG HANDLERADIUS
Hunden er modstandsdygtig over for al slags vejr, og den sætter stor pris på at opholde sig udendørs. Dens fortid som vogter af husdyrflokke mod både to- og firbenede tyveknægte viser sig som uafhængighed og en tilbøjelighed til at gå sine egne veje.

PELS OG PLEJE
Lang, hård og strid med tæt og kraftig underuld, som fældes næsten helt om foråret. Hanhundene har væsentlig mere pels end tæverne. Pelsen står noget ud fra kroppen og isolerer perfekt mod såvel varme og kulde som mod fugt. Den skal jævnligt børstes grundigt igennem.

TIPS OG TRICKS TIL INDLÆRING OG HÅNDTERING
Skal opdrages med en fast, men alligevel venlig hånd og med respekt for racens oprindelse. Tænk på, at det er en udpræget vagthund, som kan reagere meget kontant, hvis den føler sig provokeret. Den søger dog ikke selv konfrontationer.

HØJDE
Hanner mindst 65 cm. Tæver mindst 62 cm.

FARVER
Sort, sort med rødbrune aftegninger, gulbrun eller skifergrå med eller uden sorte hårspidser.

OPRINDELSE
Det menes, at racen danner baggrund både for assyrernes krigshunde og for de fleste europæiske mastiffer og store kvæghyrdehunde. Den har med sikkerhed eksisteret i 3000 år, og den er en af de ældste og mest oprindelige hundetyper. Den overlevede i Himalaya og Tibet som vogter af ejendom og husdyr. I Vesten var den kun kendt fra zoologiske haver, men i 1970'erne eksporteredes hunde fra Nepal og Bhutan til bl.a. USA, Tyskland og Schweiz, hvor de udvikledes til nutidens tibetanske mastiff.

HJEMLAND
Tibet.

INTERNATIONALT RACENAVN
Do-Khyi.

FCI Standard

Opdrættere

Racerepræsentant

Lise Andersson
Alkeshavevej 2
5853 Ørbæk
Mail: lisejuul@live.dk
Telefon: 3074 0001