Raceprofil

Komondor er en stor ungarsk hyrdehund med en hvid og snor-agtig pels (pelsen minder om en Puli). Den har en bekyttende adfærd overfor ejendele og flok. En Komondor er derfor en god vagthund.

En Komondor er livlig, selvstændig og avlet med henblik på at arbejde som hyrdehund. En Komondor er derfor rolig og selvsikker, men kan hurtigt skifte til at forsvare sin flok.

Den vil typisk være venlig og social overfor sin familie og venner og reserveret overfor fremmede.

En Komondor kan sagtens fungere som familiehund, men egner sig ikke til at bo i en lejlighed, da den har et betydeligt behov for motion og adspredelse.

Dens selvstændighed kan være problematisk for uerfarne hundeejere, og hunderacens vogtende indstilling gør tidlig socialisering med andre mennesker og hunde nødvendig.

Hunderacen Komondor blev medbragt til Europa af Cuman-folket (tyrkere) og blev første gang nævnt i et ungarsk codex i 1544. Navnet Komondor stammer fra ”Koman-dor” som betyder ”Cuman hund”. Hunderacen nedstammer fra de tibetanske hunde fra Asien.

Da Cuman-folket blev fordrevet af Mongolernes ekspansion tog de hundene med sig mod Europa. I nutidens Ungarn er Komondor blevet erklæret en national skat, som skal bevares og beskyttes mod ændringer.